Flash Art III. évfolyam, 6. szám, 2014/06.

Szabadulás-kísérletek Szűcs Attila: A gravitáció vége

Deák Erika Galéria, Budapest
2014. november 21. – 2015. január 10.
“Igazi feladványokkal találkozhatunk a Deák Erika Galériában, ahol Szűcs Attila A gravitáció vége című kiállítása lehetőséget teremt arra, hogy a festészeti látványosságokon túl filozófiai és fizikai kérdéseken gondolkodjunk. A művész maga is gondolkodik a gravitáció mint metafora kettős jellegéről, és meg is fogalmaz erről néhány olyan állítást, melyek afféle útmutatóként segítségünkre sietnek a válaszok keresésekor. A gravitáció a newtoni meghatározás szerint egy egyetemes, elemi kölcsönhatás, mely életünk természetes velejárója. De ugyanez elmondható a hiányáról is.”

Flash Art III. évfolyam, 2-3. szám, 2014/02-03.

Még élő művészet Egerben ArtAlom: Élőművészeti fesztivál

“A túlélésnek egyetlen titka van: csakis őszintén lehet csinálni. Ami egyúttal azt is jelenti, hogy az önkifejezésre a performansz határtalan lehetőséget biztosít. Őszintesége paradox módon mégis inkább a korlátozottságból születik meg, hiszen egy adott időben és adott térben jön létre előadó és néző között az az interaktivitáson alapuló esemény, ami később semmilyen módon nem reprodukálható.”

RovART.com

Bozi Anna Elemi elemei

2014. október 02.
“Ezen kötődés lenyomatai tudatosan megszerkesztett szövetkompozíciók, struktúrák, melyek átrepítenek egy olyan tiszta, meditatív térbe, ahol minden kérdésünkre választ kaphatunk. Ezt a meditatív, egy pillanatra megállásra kényszerítő légkört a túlnyomórészt homogén, fehér, világos felületek generálják, melyet megtör egy-egy élénk színfolt, egy finom szőtt vagy durva vászonfelület, melyek ritmust, egy dallamot teremtenek.”

RovART.com

Mi történt a Villasz-házban?

Tornay Művésztelep 2014.
“Aki már részt vett bárhol az országban vagy akár a határon túl művésztelepen, nagyon jól tudja, milyen katalizátorként hat egy olyan közeg a munkára, alkotásra, ahol mindenki ugyanazzal a céllal van jelen, ugyanazt szeretné, ahol nincs versengés és egymás munkájának segítése egyszerűen magától értetődik.”

RovART.com

Aranycsótány-invázió a Műcsarnokban

2014. március 7–30.
“Aranycsótányok nem most először jelentek meg kiállítóterekben, azonban mint önálló installáció először a Műcsarnok MO termében. Az évek óta futó művészeti projektet Kiss Miklós képzőművész és designer követte el. Több neves európai múzeumba (Tate Modern, Pompidou) csempészett aranyozott csótányokat, majd külön legyártott címkékkel is elátta őket, mintha az aktuális kiállítás részesei lennének.”

RovART.com

Dada és szürrealizmus

Magyar Nemzeti Galéria(2014. július 9. – október 5.)
“A dada és szürrealizmus, de az izmusoktól elhatárolódva a kor szelleme olyan kifigurázott „valóságot” reprezentál, vagy hogy a kiállítás egy egységéből idézzek: „átrendezett valóságot” mutat be, ami mintegy visszaráz a tényleges jelenbe és valóságba. A valsóság ebben az esetben nem a hagyományos értelemben vett utánzást jelenti (a képi ábrázolásban), hiszen a tagadó szellemiség ellenére a dada is csak egyvalamire törekszik, az őszinteség megfogalmazására, mindössze más eszközökkel: humorral, gúnnyal, megbotránkoztatással. “

RovART.com

Földi Gergely kiállítása Balassagyarmaton

2014. március 7.
” Való igaz, művésznek lenni ma nem könnyű dolog, de nem is azért válassszuk ezt az utat, mert olyan könnyen járható: a könnyű út szinte sohasem értékteremtő. A tehetség és az alkotás vágya egész egyszerűen elveszne, ha nem keresne más módokat a megszokottnál, hogy a felszínre törjön és megismertesse magát.”